2011-01-05

Beveik šeimyninė nuotrauka



- netikėtai "gavos" vakar, man bebandant užfiksuoti ĮVYKĮ mūsų virtuvėj - tėtis kepė sausainius!! :) Trūksta tik vienos sesytės ir katės.
Kartu tai tapo ir savotišku kalėdinių sausainių sezono uždarymu - kiek gi galima???
O po vieną naktį susapnuoto (gal) pranašiško slogučio, kad ieškau ieškau ir niekaip negaliu surast "to gerojo" recepto, nusprendžiau vis gi, atsargumo dėlei, perrašyt abu pas Sonatiną "atrastuosius".

Ploni švediški imbieriniai sausainiai
3 puodeliai miltų
1,5 a. š. sodos
1,5 a. š. malto cinamono
1,5 a. š. malto imbiero
1,5 a. š. maltų gvazdikėlių
½ puodelio gerai atšaldytos riebios grietinėlės
110 g minkšto kambario temperatūros sviesto
1 puodelis cukraus
½ medaus
Iš šaldytuvo išimu sviestą atšilimui. Į balkoną išnešu grietinėlę atšalimui. Sėdu ir sąžiningai persijoju miltus - tikrai gražiau ir lygiau pakilę kepiniai pavyksta, atlikus šitą darbelį. Į miltus aštuoniukėm :) įmaišau sodą ir prieskonius, kurių beriu dosniai, manau, ne mažiau kaip po porą šaukštelių. Suplaku atšaldytą grietinėlę. Blenderiu gerai ištrinu sviestą su cukrum, tada supilu kiek pašildytą medų, kiek pamaišius, supilu išplaktą grietinėlę, tada pradedu pamažu pilt miltų-sodos-prieskonių mišinį, kol "paveža" blenderis. Baigiu minkyt rankom. dalinu tešlą į tris - keturis gabalus, darau iš kiekvieno po blyną, įdedu į maišelį ir padedu atšalti į šaldytuvą. Esam laikę nuo kelių valandų, iki trijų dienų, nes neprisiruošėm kept...
Išėmus iš šaldytuvo , paminkau ir kiek atšildau, kitaip lūžta, tada kočioju, spaudžiam formeles, ir kepam orkaitėj, įkaitintoj iki 180-200C, apie dešimt minučių. Svarbu nesudegint, nes pasidarys aitrūs - išbandyta :) Labai skanūs, burnoj saldžiai tirpstantys, trapūs sausainiukai.

Pipiriniai meduoliai

mūsų namuose buvo pradėti gaminti tada, kai delnai paskaudo nuo kočėlo, ir nebebuvo jėgų nukraustyt ir nusiplaut stalą, kad pasidaryčiau vietos tešlos blynui ir sausainiukų spaudymui formelėm. Žodžiu, buvau užsiknisus, o sausainių reikėjo ir norėjos, taigi...
2 1/4 puodelio (~315 g) miltų
1/4 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
3/4 a. š. malto cinamono
1/2 a. š. maltų kvapiųjų pipirų
1/4 a. š. šviežiai malto muskato riešuto
1/4 a. š. maltų gvazdikėlių
1/4 a. š. sodos
1/2 puodelio (~110 g) minkšto kambario temperatūros sviesto
3/4 puodelio (~150 g) rudojo cukraus
1/4 puodelio medaus
1 didelis kiaušinis
1/2 a. š. vanilės ekstrakto
~1 puodelis cukraus pudros
Tešlos paruošimas labai panašus, kaip švediškiem sausainiukam - vėl gi, sąžiningai sijoju miltus, maišau juos su prieskoniais, tada kitam inde blenderiu ištrinu sviestą ir rudąjį cukrų (labai rekomenduoju - jis kažkoks... sodresnio saldumo), įmaišau pašildytą medų, kiaušinį, vanilės ekstraktą (ėmiau Oetker vanilės aromatą, nes nieko labiau panašaus į ekstraktą mūsų parduotuvėse neužmačiau), tada įmaišiau miltus. Gavos didelis dubuo... košės, kiek limpančios prie rankų. Tada šaukšteliu, kad būtų vienodesni gabaliukai, ėmiau tą tešlą, delnais voliojau "bulvytes", ir rikiavau ant skardos, poros cm atstumu. Kepiau orkaitėj, įkaitintoj (svarbu nešauti į šaltą!!) iki 180-200C, apie penkiolika minučių. Viršus gražiai sutrūkinėjo. Kiek atvėsinau, tada dėjau po kelis į popierinį maišiuką su cukraus pudra, ir kračiau kračiau... Iki štai tokio džiuginančio rezultato


Uff... Surašiau :) Dabar jau gal mažiau šansų, kad prapuls. Kada nors... kai būsiu močiutė, mano anūkai važiuos pas mane Kalėdų, ir pakeliui kalbės apie tai, kaip valgys "močiutės kalėdinius meduolius", va tokius va, kaip šitie. Gerai, kad iki tol dar turiu porą dešimtmečių ištobulint technologijai :))

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą