2011-03-04

Su varnų diena!

Arba kovarnių, jei norite.
Varnos - mūsų visų, miestiečių, artimos kaimynės. Kaimiečių irgi. Artimos, bet dažniausiai nemylimos. Krauna lizdus šventoriuose, kapinėse ir parkuose, karksėdamos būriais suka ratus mums virš galvų, kartkartėm išreikšdamos savo nuomonę apie mūsų kepures ir švarkus, karksi, nutūpusios ant daugiabučių ventiliacijos angų taip, kad girdis pirmuose aukštuose, veržias pirmos prie "kilnesniems" sparnuočiams suruoštų gėrybių lesyklėlėse... Kai pasvarstai, tai panašiai elgias bet kuris žvirblis ar žaliukė. Ir kas supras, kodėl juodąsias dauguma vis gi uja.
Kaimynės jos artimos, bet iš tiesų žinom mes apie jas ne daugiau, nei apie savo daugiabučio kaimynus. Aš pati visai neseniai neskyriau kuosos nuo varnos, ir varnos nuo kovo. O dabar skiriu :) Štai vakar norėjau nufotografuot tikrų tikriausią kovą - gražuolį. Žinia, kol ištrauki ranką iš rankytės ir pirštinės, tada fotoaparatą iš rankinės... nufotografuoji tik kovo kranktelėjimą. Nepavyko. Gal kitą kartą.
Žodžiu, daugumos žmonių išmanymas apie šios padermės paukščius apsiriboja spalva. Juodas paukštis, išeina, varna kažkokia :) Nesidomėjau specialiai, bet turiu tokį įtarimą, kad varnų pavadinimas ir kyla nuo jų spalvos: rusiškai gi juodas - вороной.
Taigi šiandien - visų juodų paukščių, taip pat ir varnėnų, o mūsiškai - špokų, diena. Ta proga - keli krislai liaudiško išmanymo apie šiuos sparnuočius.

Štai taip varnos spėja orus

Kai varnėnai parlekia, didelių šalnų nebebus.
Kai šnekutis atlekia, sniego nebebus.
Jei parlėkė varnėnai, greit atšils.
Varnėnas garsiai švilpauja – giedrą pranašauja.
Varnos ant viršūnių medžių rodo šaltį, o apačioj šilumą.
Jeigu varnos vakare tupia ant medžių aukštai, žinok, kad bus labai šaltas oras.
Jei varnos pagal žemę, daug varnų, šimtai, žinok, ilgos darganos, negražus oras.
Kada varnos kranksi, vasarą bus lietaus, o žiemą – sniego.
varnos medžiuose visada tupi prieš vėją.
varnos pulkuojasi prieš lietų.
Jei varnos skraido ligi vėlyvų sutemų, rytoj reikia laukti audros.

P.S. O Šiauliuos, Vilniaus gatvėj, yra štai toks balkonas :)


Kaži, kiek kartų prireikė pakelt akis, kad susivokčiau, jog šita balkono "sargyba" - ne gyvos varnos?.. :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą