2013-01-02

Aguonų valgymo metas

Nežinau, kaip pas jus, bet mūsų namuose aguonos visada būdavo valgomos tik žiemą, o tiksliau - apie Kalėdas, iš jų gaminamas aguonų pienas, dar dedama į šližikus (dabar populiariai vadinamus kūčiukais), kalėdinius sausainius, viskas. Ne, dar, kepant grybukus, į aguonas būdavo pamirkomi jų "liukruoti" koteliai... :) Bet tokiais krapštymosi reikalaujančiais kepiniais irgi būdavo užsiimama tik apie didžiąsiais šventes. 

Panašu, kad tokiai šeimos tradicijai iškilo pavojus, mat šį švenčių sezoną išbandžiau porą puikių pyragų receptų, kuriais ir noriu pasidalint. O taip pat surašysiu čia ir "savo" aguonų pieno ir šližikų receptus, kad pagaliau nebereiktų kitąmet skambit mamai su "Maaam, KAAAIP ten tą tešlą maišyt?.. :)) 

Tiesa, žvilgtelėjau į maistinę aguonų sudėtį - ogi jos visai neblogas "daiktas": baltymų 19.90 g, riebalų 46.70 g, angliavandenių - 24.70 g, mineralinių medžiagų  6.90 mg (kuriuos sudaro natris, magnis, fosforas, kalis, kalcis, geležis, cinkas) dar yra vitamino E, B1, B2, PP, B6 ir folio rugšties (šaltinis). 

Taigi, perfrazuojat vieno iš pyragų "šeimininkę", kol neturim išimamų protezų, galim gamit ir gamint iš aguonų... :)

Viskas prasideda Kūčių išvakarėse, kada reikia paimt reikalingą kiekį aguonų ir gausiai užplikyt. Palikt brinkti per naktį.
Koks kiekis reikaligas, aišku, priklauso nuo vallgytojų skaičiaus ir planuojamų ruošt patiekalų.

Aguonų pienas

Proporcijos:
puodelis (~250ml) aguonų - 2l vandens (virinto, atšaldyto) - 3 šaukštai cukraus

Užplikytąsias aguonas nukošti per sietelį, sutrinti blenderiu (lengviausia; dar galima malt per mėsmalę ar grūst piestoj), užpilti vandeniu, nukošti per sietelį, ir, subėrus cukrų, gerai išmaišyti. Laikyti vėsiai, nes rūgsta labai greitai.

Šližikai

Proporcijos:
Puodelis šilto vandens - 20g mielių - 3 šaukštai cukraus - 3 kupini šaukštai plikytų aguonų - žiūbsnelis druskos - šaukštas aliejaus - ~3 puodeliai miltų 

Vandenį išmaišyt su cukrum ir išleist jame mieles. Įmaišyt druską, aguonas, aliejų, miltus, gerai išmikyt iki vientisos ir prie rankų nekimbačios masės. Pjaustyt mažais gabaliukais, formuot plonus - iki 1cm skersmes - "sliekus" ir pjaustyt smulkiais gabaliukais (iki 1 cm), dėti į skardą, paliekant aplik kiekvieną šiek tiek vietos - kyla gan smarkiai, ir kepti iki 180 laipsnių C įkaitintoj orkaitėj apie 15min. Atvėsintus berti į aguonų pieną ir valgyt kaip kokius  pusryčių dribsnius... :)

Na, o aguonų pieną gaminant likusius tirščius galima sunaudot vienam iš šių puikių pyragų kepti: 


Pyragui: puodelis (~200 g sausų) aguonų, 4 kiaušiniai, 200 g cukraus, 100 g džiūvėsėlių, ½ a.š. cinamono.
Glajui: 300 ml riebios grietinėlės, 150 g cukraus; grūstų riešutų papuošimui.

Trynius gerai išsukti su cukrum ir sudėti aguonas. Įmaišyti 
džiūvėsėlius ir cinamoną. Baltymus išplaktie iki putų ir taip pat įmaišyti į aguonų masę. Paruoštą masę supilti į sviestu išteptą kepimo formą. Kepti iki 180 laipsnių C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. 

Grietinėlės užpilas: Į gilesnį puodą supilti grietinėlę ir suberti cukrų, maišant virti 15 – 20 min, kol masė pasidarys panaši į kondensuotą pieną. Dar šiltą pyragą subadyti mediniu dantų krapštuku ir sulaistyti grietinėlės kremu. Viršų apibarstyti grūstais riešutais, kokoso drožlėmis, cukraus papuošimais, apipilti šokoladu - ar paskaninti dar kokiu jums patinkančiu būdu. 



Antrasis pyragas vadinamas japonišku, nors dėl jo, "japoniškumo" net pačiai "Septynių virtienių" rašytojai kilo abejonių :) Man tai jį norisi vadinti "krikščionišku", mat noras jį išmėginti tiesiog kaip koks virusas vieną po kitos buvo šiom savaitėm apėmęs SM "Krikščionių pokalbių" forumo dalyves :D Neatsispyriau - ir tuo džiaugiuos! Taigi - krikščioniškas

Aguonų ir obuolių pyragas

7 kiaušiniai, 200 g sviesto, 200 g cukraus, 300 g sausų aguonų, 5 dideli obuoliai, 8 šaukštai manų kruopų, 1,5 a.š. kepimo miltelių.

Sviestą ištrinti su cukrumi, po vieną įsukti kiaušinių trynius, p
likytas ir trintas aguonas, stambia tarka įtarkuoti obuolius. Iki stangrių putų išplakti baltymus ir taip pat sudėti į tešlą. Suberti manų kruopas ir įmaišyti kepimo miltelius. Masės daug, tad reiks didelės skardos - aš kepiau gilioje orkaitės skardoje. Išklokite ją popieriumi, kad pyragą būtų lengviau išimti. Pyragą kepti iki 180 laipsnių C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. 
Vėl gi - fantazijos ir skonio dalykas, kuo užpilsite. Žmonės labai rekomenduoja šokoladą - jį ir rinkitės, ypač, jei turite vaikų :D Tinka ir aukščiau užrašytas grietinėlės kremas. Aš gi užpyliau netikėtai rastu Dr. Oetker glajaus "Duo" pakeliu, ir gavau štai tokį vaizdą:


Pabaigai noriu nulenkt galvą prieš visas maisto (ir ne tik) tinklaraštininkes, mokančias daryt nuostabias savo kūrinių nuotraukas, kurios pačios kartais būna vertos vadintis kūriniais... Ačiū jums - jau sunkiai įsivaizduoju kasdienį valgio ruošimą be įkvėpimo, kurio semiuosi jūsų puslapių įrašuose ir vaizduose. 

P.S. Dar viena pamoka, išmokta ruošiant Kūčių valgius: verdant kisielių, krakmolą išleisti puodely su šalltu vandeniu (mama sako - trys šaukštai krakmolo litrui padarys ne per tirštą ir ne per skystą kisielių), o tik tada jį pilti į užvirtą "kompotą" su kitais ingredietais... ;) Man tai nebuvo "savaime suprantama"...









1 komentaras:

  1. Reikės ir man pabandyti tą aguonų pyragą. Mes tai Kalėdoms dar vyniotinį su aguonomis kepame. Kadangi Naujiesiems nelieka (o įdaro visuomet dar koks puslitris paruoštas būna), tai kepam dar kartą (mielinei tešlai visuomet kilogramą miltų imam, bet nelieka, nes giminės ne tik pas mus skanauja, bet ir labai mielai namo nešasi šias kalėdines dovanas :) ). O šiemet ir dar kartą įdarą darėm - šventes kiek pratęsėm, dar svečių laukiam, tai vėl kepsim. Bet mes jį kepam tik Kalėdoms. Kaip ir varškės tortą tik Velykoms darom. Tokie tradiciniai skanėstai, visuomet labai laukiami ir nepabodę :)

    AtsakytiPanaikinti