2009-12-09

Meduoliai

><>
Mano vaikas bėgioja po namus, iš vienos saujos grauždamas juodos duonos kriaukšlę, iš kitos - meduolį :)

Keptą pagal šitą štai receptą...

Prieskonių mišinys meduoliams
6 a.š. cinamono, 2 a.š. kvapiųjų pipirų, 2 a.š. gvazdikėlių, 1 a.š. muskato riešuto. - Gaunasi nemažas kiekis mišinio - šiam kepimui sunaudojau gal tik pusę jo, t.y. į sausainius dėjau ne pusę arbatinio šaukštelio, kaip nurodyta recepte, bet gerą kaupiną pilną arbatinį šaukštelį. Man skanu, kai tie žieminiai sausainiai tokie "macnesni"...

"Guminių" meduoliukų receptas (radau SM)

450 g. miltų
150 g. cukraus
100 g. riebalų (dėjau EVE)
2 kiaušiniai
100 g, medaus (dėjau dirbtinį, nes kažkaip reikia sunaudot likučius)
1 arb. šaukšteliai gesintos sodos (gesinau šaukšte gireitinės)
kaupinas šaukštelis ano prieskonių mišinio, dėl spalvos pyliau deginto cukraus.

Į dubenį įmušti kiaušinius, supilti cukrų, pašildytą su prieskoniais medų ir ten pat ištirpintą margariną, viską išmaišyti. Keptuvėje padeginti porą šaukštų cukraus (kad būtų tamsesnė spalva) ir supilti jį į mišinį (tada jis karamelizuojas, ir svarbu, kad nesušoktų į vieną "kankolą", kaip nutiko man ) Dėti dubenį ant garų (puodo su verdančiu vandeniu) ir maišyti, kol degintas cukrus ištirps (kas neištirpo - išgraibiau lauk), nukelti nuo garų, supilti sodą ir gerai išsukti, tešla suputos (man nesuputojo), tada suberti miltus ir užminkyti maloniai minkštą (sakyčiau, kiek kietesnę, nei maloniai minkšta ) tešlą (jeigu per skysta įdėkite miltų); tešla turi būti ne kieta. Atšaldyti nereikia, iš karto kočiokite ir išspauskite norimas figūrėles.
Kočiokit storiau (apie centimetro storio - patariu rimtai pasimatuot, kiek tai yra Aš buvau nuploninus). Orkaitę įkaitinti iki 250 C (svarbu karšta orkaitė!), kiškite meduoliukus, ir tik jie iškils, traukite lauk (aš kiek palaukiau, kad paruduotų, bet būkit atsargios, nes akimirksniu ima degt). Man guminiai nepavyko - net ne į tą pusę - kaip tik gavos labai tokie smėliniai, bet labai skanūs.

+++
Mama davė patarimą, kaip lengviau susidorot su tuo deginamu cukrum, nes visad, supylus į tešlą, išeina trapi karamelė, kuri, deja, menai teištirpsta net ir ilgai sukant ir šildant.
Taigi, cukrų deginti inde, kurį nebaosu sugadinti. Cukrui jau išsilydžius ir gerokai paskrudus, įpilti šiek tiek verdančio vandens, ir dar pamaišyti. Vaikus patraukti ir pilti LABAI ATSARGIAI, nes tykšta! Štai šitą degintą sirupą ir pilti į sausainių masę...



Kepėm ir kitokius

Kalėdiniai meduoliai

2 kiaušiniai (ėmiau didelius kiaušinius iš turgaus)
150 g cukraus
100 g grietinės
100 g sviesto
100 g medaus
500 g miltų (tiesą sakant, dėjau tiek, kad gautųsi prie rankų nelimpanti ir kočiot įmanoma tešla - nematavau)
1/2 a.š. kepimo miltelių
1/2 a.š. prieskonių mišinio (žr. pastabą apie prieskonių mišinį)

Kiaušinį ir trynius išsukti su cukrumi (nežinau, ką originalo autorė turėjo galvoj Tiesiog išsukau kiaušinius su cukrum; gali būti, kad koks trynys - kitas "atsiranda", jei vėliau galvojat sausainius puošt ir atskiriat tryius nuo baltymo; tokiu atveju papildomi tryniai nieko nepagadins; o baltymus prieš darant glajų reik atšaldyt - greičiau susiplaks) . Į juos sudėti pakaitintą medų su sviestu ir prieskoniais (tirpdžiau medų, dėjau prieskonius, tada sveistą). Įdėti grietinę, berti miltus (sumaišytus su kepimo milteliais) (kaip jau minėjau, kepimo miltelius gesinau grietinėj, dėjau į bendrą masę, tada jau miltus kroviau). Užminkytą tešlą 2-3 val. laikyti šaldytuve (laikiau balkone per naktį). Iškočioti 5-7 mm storio tešlos lakštą (labai gera tešlos masė - neskyla, tiesiog kaip ledas ). Išpjauti norimos formos meduolius. Kepti iki 160 C įkaitintoje orkaitėje, kol paruduos (apie 15 min). Dar karštus, ką tik iškeptus meduolius sandariai uždaryti (šį kartą nepuošiau; bet priešpuošiant reikia visai atvėsint, kad nesilietų glajus... tada išdžiovint, tai nežinau, ar išlieka tas efektas, kaip ir uždarius karštus?.. ).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą