2011-08-18

Ketvirtadienis - žuvies diena...


Iš prigimties esu chaotiška asmenybė. Visoks ritmas, nusistovėjusios tvarkos ir taisyklės man tiesiog kelia alergiją. Idealu, kai kiekviena diena - nepanaši į buvusią, minimaliai nuspėjama. 
Šita mano chaotiška prigimtis buvo pažabota su didutės gimimu. Galiausiai teko pritaikyti savo gyvenime visą tą teoriją, kuria patikėjau, beskaitydama įvairiausią literatūrą apie Valdorfo pedagogiką ir dalyvaudama daugybėj seminarų... Ne tik pritaikyt, bet ir pamažu pamėgt, ir pripažint, kad geriausios dienos - tos, kurios prabėga ramiai, įprasta vaga, atitinkančia mūsų mažiausiųjų poreikius. 
Na, ir vienas tų pagrindinių poreikių, kaip žinia, yra valgis. Kasdien gaminti iš manęs reikalauja didžiulių valios pastangų, Vis dar. Labai noriu pamilt šį reikalą, bet, o, tačiau... 
Nuolat esu visokių "auksinių" receptų paieškose - ne tik patiekalų (greitų, sveikų, skanių ir man, ir vaikams, ir vyrui, nebrangių, pageidautina, iš lietuviškų ir kuo šviežesnių sezoninių produktų, etc, etc...) receptų, bet ir kaip geriau organizuot visą šeimos aprūpinimą maistu. 
Paskatinimo ir padrąsinimo, pavyzdžiui, apie savaitėmeniu ir apsipirkimą savaitei (o kartu - ir suvokimą, kam reikalingi tie dviejų metrų aukščio dvejų durų šaldytuvai :D) gavau, paskaičius Rimos puslapį - žvilgtelkit, gal ir jums pravers. Tapau nuolatine įvairiausių maisto blogų sekėja... Ir supratau, kaip svarbu, kad šalia tvarkingo ir aiškaus recepto dar būtų bent keli apetitą žadinantys paveiksliukai... :) Ir visam tame be perstojo ieškau kokio nors smagaus "kabliuko", "razinos", ar kaip tai bepavadinsi... Na, kažko, nuo ko maisto gaminimo ritmai netaptų monotonišku dunksėjimu...
Va, ir noriu pasidalint viena paskutinių tų "razinų". Pavadinti ją reiktų "Po grūdelį kiekvienai savaitės dienai, pagal Štainerį", ar kažkaip panašiai :)
Gerbiamas Rudolfas Štaineris, be visa ko, antroposofijos ir Valdorfo pedagogikos kūrėjas, pabrėžė įvairaus maisto, o ypač - javų įvairovės mūsų mityboje, svarbą. Kiekvienai savaitės dienai, jo manymu, yra būdingos tam tikros savybės. Jos yra nulemtos Visatos ritmų, o konkrečiau - sepptynių skirtingų planetų. Kiekvienos savaitės dienos savybes geriausiai išreiškia konkreti spalva - šios spalvos maisto produktu ypač dera rinktis tą dieną. Na, ir galų gale, kiekvieną savaitės dieną geriausiai dera vartoti vieną konkrečią javų rūšį. Konkrečiai tas savaitės sąrašėlis atrodo taip:

Pirmadienis - Mėnulis - violetinė - ryžiai
Antradienis - Marsas - raudona - miežiai
Trečiadienis - Merkurijus - geltona - soros
Ketvirtadienis - Jupiteris - oranžinė - rugiai
Penktadienis - Venera - žalia - avižos
Šeštadienis - Saturnas - mėlyna - kukurūzai
Sekmadienis - Saulė - balta - kviečiai

Dabar turiu kuo remtis, rinkdamasi rytmečio košę; demokratija šitose pozicijose nepasiteisina - amžinai girdžiu, kad "jau visą savaitę valgom tą patį"... O, ir grikių galiu nebevirt. Na, o jei orientuosiuosi pagal spalvas... bent jau trečiadienį ir sekmadienį galiu lepintis kiaušiniene, pavyzdžiui, šia, suvalkietiška
Taigis... tik pomidorais dabar neapmėtykit :) ar apelsinais kokiais - šiandien jų diena :D Ko tik nesigriebi žmogus, kad suritmuotum savo aritmišką būdą...


Paveikslėlio šaltinis

P.S. Valdorfietiški savaitės meniu kiekvieam metų laikui angliškai ... įdomu žvilgtelt, kuo vaikus darželiuose maitina už jūrų marių...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą